Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 16:45 - Тълкуване на картината Тайната Вечеря
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7053 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.07.2012 16:50


 

Тълкуване на картината Тайната Вечеря


Тук ще покажа отговор на официалното тълкувание на картината на Леонардо Да Винчи или по-скоро приписваната нему картина “Тайната вечеря”. Цитирам си отговора от форум. В текста на Библията описание се намира в Матея 26, Марк 14, Лука 22, Йоан 13, 1Коринтяни 11.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Leonardo_da_Vinci_%281452-1519%29_-_The_Last_Supper_%281495-1498%29.jpg


Цитат на: GNOSTIC в Януари 22, 2007, 15:48:01 pm

  Официалната версия за композицията е следната / да си кажа, че не и вярвам-вярвам на очите си!/:

Картината представя емоционалната реакция на апостолите, когато Иесус им разказва за предстоящото разпятие. В официалните тълкувания този важен елемент е пропуснат.

* Вартоломей, Яков Зеведеев и Андрей Първозвани образуват композиция от три фигури; и тримата изглежда са изненадани. Двете ръце на Андрей Първозвани са в знак "стоп!".

От текста знаем, че са присъствали, както и всичките 12 апостола. Какво точно са правили според текста не е ясно. На тази композиция е показано несъгласието и неразбирането какво се случва.

Цитат на: GNOSTIC в Януари 22, 2007, 15:48:01 pm

   * Юда Искариотски, Петър и Йоан образуват друга тройна композиция. Юда е в сянка, току-що разбрал, че планът му е разкрит. В ръцете си държи малка торбичка със сребро, която е получил като отплата за предателството. Петър изглежда ядосан. Той държи нож, който е насочен далеч от Исус. Най-младият апостол, Йоан, изглежда, че губи съзнание.

Юда се опитва да се изплъзне, той напуска тайната вечеря, под предлог, че ще върши нещо важно за самият Йесус. Другите помислят, че ще дава на сиромасите, а отива да издаде мястото на молитва. Така той пропуска частта на приемане на виното, като символ на Изкуплението, ял е само от хляба - Словото.

Петър държи нож, в текста се споменава, че е предложил въоръжена съпротива, с фразата “Ето два ножа, когато Йесус съобщава за идването на “неговият час”.

Йоан е младежът с дъгата коса, не е жена и е дремел в скута на Йесус, не губи съзнание :-). Петър се обръща към него с искане той да пита Йесус кой е предателя, защото като тийнейджър няма да бъде взет насериозно от първосвещениците, само той е вън от подозрение. Ножът на Петър не е “насочен далеч” от Йесус е скрит от него, самият Йесус забранява съпротивата на залавянето му.

Цитат на: GNOSTIC в Януари 22, 2007, 15:48:01 pm

   * Тома, Яков Алфеев и Филип образуват следващата тройна група от персонажи. Ясно се вижда, че Тома е разтревожен; Яков Алфеев изглежда имумен; ръцете му са във въздуха. Филип сякаш иска допълнително обяснение.

Тези тримата изобразяват въпросите “да не съм аз Господи!”, те искат лично оправдаване от обвинението за предателство.

Цитат на: GNOSTIC в Януари 22, 2007, 15:48:01 pm

   * Матей, Юда Яковов (Тадей) и Симон Зилот също са обединени като тройна композиция. И Тадей, и Матей са обърнати към Симон Зилот, вероятно да разберат дали той няма отговор на въпросите им.

Към Симон зелот се обръщат с въпрос за някаква вънщна помощ за ситуацията, зелотът обаче показва празните си ръце, като знак за безпомощност.

Цитат на: GNOSTIC в Януари 22, 2007, 15:48:01 pm

През 19 век е намерен ръкопис с имената на присъстващите; преди това само Юда, Петър, Йоан и Исус са идентифицирани точно. ?

Какъв ръкопис? Ясно е кои са били на тайната вечеря, 12 апостола и Христос. Коя точно фигура кой е не е ясно, все пак това е авторова интерпретация и само той може да даде отговор на въпросът. Тази картина наистина е била от 19-ти век, не по рано, но за сега нямам конкретни данни по въпроса. Освен, че тази техника на рисуване и видове бои са именно от 19-ти век, не по рано.

history,



Тагове:   history,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648101
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив